ZRĆE IZAZVALO POLITIČKI NEMIR NA OTOKU PAGU!!

Gradonačelnik Ante Dabo tužio Županiju zbog donošenja odluke o namjeri davanja Zrća u koncesiju

                             NEMA MIRA OKO ZRĆA

Kako god je ljeti burno i nemirno u Zrću kada zapartijaju mladi iz čitavog svijeta, tako se ovih dana zapartijalo oko Zrća. Ovaj put ne partijaju mladi, već su političke strukture zaigrale svoje igre. Kako će one završiti još uvijek se ne zna, a rezultat je još teže prognozirati jer su igru zaigrale dvije vladajuće partije na nacionalnoj razini. Na jednoj strani nalazi se MOST kojeg predvodi gradonačelnik Novalje Ante Dabo, a koji je u ime gradske uprave uputio prijedlog Ministarstvu uprave za provođenje nadzora zbog donošenja akta predstavničkog tijela jedinice regionalne samouprave. Na drugoj strani nalazi se HDZ koji Ličko-senjskom županijom vlada od osnivanja županije, a povod sukoba je ZRĆE, koje je inače poznatiji po dolasku tisuća i tisuća mladih iz čitavog svijeta na otok Pag.   Darko Milinović)

Sve je počelo 20. prosinca 2016. godine kada je na klupe županijskih vijećnika   stigao prijedlog za dopunu dnevnog reda u smislu pokretanja postupka za davanje plaže Zrće u koncesiju na 20 godina. U županijskoj skupštini iz Novalje sjede Lidija Pemper (tajnica ŽO SDP LSŽ), Marijan Kustić (dopredsjednik ŽO HDZ LSŽ), te donedavni predsjednik HSS-a i današnji potpredsjednik Županijske skupštine Danijel Ropuš,a četvrti predstavnik je Marijan Šuljić (HSLS). Dakle, Novaljci su izuzetno dobro rangirani u svim strankama, pozicije i opozicije, pa je donošenje odluke bez njihove volje nezamislivo.  

Marijan Šuljić (HSLS) - kopija

S obzirom na praksu, gdje novinari napuste sjednicu Županijske skupštine po završetku aktualnog sata pitanje Marijana Šuljića o razlozima donošenja odluke o namjeri davanja plaže Zrće u koncesiju na 20 godina ostalo je nezapaženo, a prema njegovoj diskusiji nitko u Novalji nije obaviješten o postupku davanja koncesije na plažu. Ubrzo ga je demantirao Župan Kolić koji je vijećnike informirao o zajedničkim aktivnostima Ličko-senjskog Župana i Gradonačelnika Novalje na rješavanju zemljišno-knjižnog stanja na Zrću. Ostali vijećnici nisu razumijeli situaciju s obzirom da su svi ostali županijski vijećnici koji dolaze iz Novalje podržavali Župana bez obzira na stranačke dresove, te je odluka donijeta gotovo jednoglasno, s obzirom na činjenicu kako je na isti način pokrenut postupak za davanje u koncesiju plaža u Karlobagu i Senju, gdje nitko nije imao primjedbe, pa onda nije bilo razloga za drugačijim odnosom prema području Novalje. Vijećnici HSLS-a nisu podržali ovakvu odluku, a nastavak će uslijediti postupkom Ministarstva uprave.  Gradonačelnik Novalje i čelnik MOST-a Ante Dabo je začuđen ponašanjem županijskih vijećnika iz Novalje, a ovu situaciju je protumačio kao pokušaj izbjegavanja događaja koji će se dogoditi nakon lokalnih izbora kada će prema Gradonačelniku Dabi biti drugačija stranačka struktura u Županijskoj skupštini i HDZ neće imati većinu za donošenje odluka poslije 20.svibnja 2017.godine. Čelnik Novalje smatra nedvojbenim vraćanjem postupka u redovni postupak, pa će se koncesija dodijeliti nakon donošenja prostornog plana, jer prema njima nitko nema pravo sprečavanja jedinice lokalne samouprave u donošenju odluka kojim će samostalno urediti prostor u kojem žive građani na ovom području.

      GO HDZ-a Novalje kojeg predvodi Marijan Kustić smatra da gradonačelnik Novalje rasprodaje imovinu, te da je njegovim dolaskom na vlast nastupilo turbulentno i bezidejno vrijeme za Novalju, gdje se nemilosrdno troše resursi, sa rasprodajom gradskih interesa i gradske imovine. Prema očekivanjima za stanje oko Zrća optužili su sadašnju gradsku vlast.

Malo više od čuđenja dogodilo se nakon iskazivanja mišljenja GO SDP-a u Novalji, koji se za razlike od nacionalne razine previše ne razlikuju od najvećeg političkog suparnika. SDP-ovci također optužuju gradsku vlast i Gradonačelnika Dabu, te sebe smatraju jedinom gradskom oporbom. Ističu da su uvijek bili protiv izgradnje marine, dok su prema njima Gradonačelnik i njegovi suradnici dobili vlast borbom protiv gradnje marine, a sada su bili glavni zagovornici gradnje marine u Novalji. Odobravaju uplitanje županijske vlasti u koncesioniranje Zrća, jer smatraju kako će se ovaj način prihodovati više novca u gradski proračun. Gledajući sve ovo iz pristojne udaljenosti možemo primijetiti i razumjeti ove događaje kao početak političke borbe i zauzimanje startnih pozicija za naredne lokalne izbore. Teško je shvatiti tko će u Novalji biti za koju političku opciju, pa se predviđa bespoštedna politička borba i utakmica gdje se neće birati sredstva za dobivanje glasova birača. Onaj tko bude imao Zrće pod kontrolom imati će dobrog asa u rukavu prigodom ovih izbora, a hoće li ovaj as iz rukava biti dovoljan ostaje da pričekamo još stotinjak dana.

Be the first to comment on "ZRĆE IZAZVALO POLITIČKI NEMIR NA OTOKU PAGU!!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake