ŠTO ĆE BITI SA KOSINJSKOM DOLINOM ?

Priča o izgradnji HE Kosinj-2 traje desetljećima,a uskoro bi mogla otići u povijesnu ropotarnicu, i nikoga nije briga za višegodišnje probleme žitelja Kosinjske doline

 

                                      ZBOGOM KOSINJU !

 

Prijedlog gradonačelnika Otočca o jezeru Švici, kao mjestu gdje bi se gradila nova hidroelektrana mogao bi poništiti priču o izgradnji hidroelektrane „Kosinj-2“. Ovakve slutnje pojačale su riječi ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića koji je sudjelujući nedavno na znanstvenom skupu u Perušiću progovorio o ovoj problematici. S obzirom da su nedavno počela geodetska mjerenja i obnavljaju se pristupne ceste u Kosinju, ali je s druge strane stigao prijedlog iz Otočca u Ministarstvo koji predviđa znatnu uštedu koja bi mogla odlučujući faktor u donošenju odluke o sudbini ovog projekta.  Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović „pokopao“ je nekoliko desetljeća staru priču tvrdnjom da povećanje površina koje se trebaju potopiti nije dobra opcija. Podržao je ideju vraćanja rijeke Gacke u korito koja bi mogla biti jednostavnije izvediva i vrlo brzo realizirana.

     Gradonačelnik Kostelac je također bio u društvu ministra Dobrovića, te istakao veliku razliku u financiranju projekta. Prijedlog iz Kosinja je vrijedan oko 600 milijuna eura, dok se prijedlogom iz Otočca stvara ušteda od 100 milijuna eura. Ova ideja pojavila se u Otočcu prigodom predstavljanja projekta izgradnje mini hidrocentrale u Šumećici od 1,8 MW, kada je najavljena dogradnja postojeće HE Kosinj, dogradnja jednog agregata i izgradnja novih HE Švica i HE Senj. Gradonačelnik Kostelac je posebno istakao činjenicu da ne bi trebalo iseliti stanovnike Kosinje i potopiti 2 000 hektara kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta. Na taj način bi se ispravila nepravda i šteta iz 1965.godine kada je rijeka Gacka ostala bez 25 kilometara svoga toka. 

 

Skoči do alatne trake