JOŠ MALO O IZBORIMA !!

 

Ličanke i Ličani su cijenjeni, ali….

 

                                   LIKA SVUDA OKO NAS  !

 

Izbori su ovih dana glavna tema svih razgovora. Rade se analize, traže glasovi, lobira na sve strane, a svuda su prisutne prognoze o rezultatskim uspjesima i neuspjesima. Uglavnom navija se za svoje i svi sebe proglašavaju pobjednicima, pa se nadamo da ćemo nakon 05.srpnja dobiti Vladu jer ćemo biti ozbiljni onoliko koliko nam je stabilna politička vlast s obzirom da od njih ovisi sigurnost i stabilnost Države u ovim turbulentnim vremenima. Bacili smo pogled na kandidacijske liste kako bi vidjeli kakav je odnos prema Ličankama i Ličanima u politici. Svuda nas cijene, a kod kuće izgleda malo manje. Pa krenimo redom ! U 1.izbornoj jedinici veliki favorit je SDP i njihova koalicija koju predvodi Davor Bernardić , kojem je majka rođena i živjela u okolici Perušića. U političku bitku s njim ide Dalija Orešković iz Široke Kule, a javnost nije primijetila kako je ovdje prvi na listi umirovljeni policajac Branko Ćaćić iz Pazarišta ispred Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske. Ivan Krpan iz Lovinca će biti još jedan Ličanin koji će tražiti naklonost birača u 1.izbornoj jedinici kako kandidat Domovinskog pokreta. U 2. izbornoj jedinici dr. Milan Vrkljan bi mogao osigurati mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. U 3. Izbornoj jedinici listu reformista predvodi Radimir Čačić kojem obitelj potječe iz Cesarice pored Karlobaga. U 8.izbornoj jedinici na listi HDZ-a nalazi se Nada Rupčić iz Gospića ,a 9.izborna jedinica je posebna priča. U prvi plan su došle kandidature Marijana Kustića i Karla Starčevića, a gotovo neprimijećeno je prošla kandidatura Maje Sporiš, koja je kandidatkinja Restart koalicije na 4.mjestu u 9.izbornoj jedinici i trebala bi izboriti svoje mjesto u Saboru RH.   Ličanka sa zagrebačkom adresom koja je nakon djetinjstva i završene osnovne škole u Gospiću školovanje nastavila u Zagrebu u kojem, poput brojnih Ličana, danas živi. Predsjednica je Foruma žena SDP-a, u svom dosadašnjem političkom radu bavila se uglavnom područjem socijalne politike i zaštite prava žena. Postavili smo pet pitanja sa lokalnim temama i na njih dobili slijedeće odgovore.


LIČKI PUT: Koji su najveći problemi s kojima se žene u Hrvatskoj danas susreću?


MAJA SPORTIŠ: Prije svega, nejednakost u položaju žena i muškaraca očituje se kroz lošiji materijalni status žena, nezaposlenost žena veća je od stope nezaposlenih muškaraca, a kada su i zaposlene, primanja žena u pravilu su manja nego primanja muškaraca jer žene rade na slabijem plaćenim poslovima, rjeđe su na rukovodećim položajima i zato u starijoj životnoj dobi imaju i manje mirovine nego muškarci. To je paradoksalno jer žene u Hrvatskoj u većem broju slučajeva nego muškarci stječu visoku naobrazbu i u većem broju nastavljaju obrazovanje. Žene u Hrvatskoj su u neravnopravnom položaju ovisno i o mjestu na kojem žive, pri čemu prvenstveno mislim na žene ruralnim područjima. Prilikom kreiranja uvjeta za prijave na natječaje za povlačenje sredstava iz EU fondova, unatoč svim naporima, ne postoje oni koji bi dodatne bodove donosili ženama koje su vlasnice obiteljskih gospodarstava, što bi ih dodatno poticalo na poljoprivrednu gospodarsku aktivnost. Naravno,  tu je nezaobilazno potrebno spomenuti i diskriminaciju i značajnu stopu izloženosti žena obiteljskom nasilju.

LIČKI PUT: Razlikuje li se Lika po stopi obiteljskog nasilja od drugih dijelova Hrvatske?

 

MAJA SPORIŠ: Lika ne odskače po broju slučajeva obiteljskog nasilja, no svakako postoji i mogućnost da se nasilje manje prijavljuje. Iz ovih prethodno navedenih razloga jasno je da su žene one koje su u obitelji ovisne o muškarcima i materijalno i stambeno. Strah od prijave nasilja, strah je i za egzistenciju sebe i djece. Generalno, stopa nasilja nad ženama u Hrvatskoj je u porastu, u 2019. godini broj kaznenih djela nasilja nad ženama povećao se za 28% u odnosu na godinu prije. Povećava se i stopa ubojstava žena, a hrvatsko pravosuđe i nadalje obiteljske nasilnike kažnjava uvjetnim kaznama, a samo u 10% slučajeva kaznom zatvora. Time šalje poruku da je nasilje dopustivo i da počinitelj neće snositi ozbiljnije posljedice. Zato mi u SDP-u pitanje sigurnosti žena vidimo kao prvorazredno  pitanje i problem koji se hitno mora suzbiti.

LIČKI PUT. Jedna ste od autorica SDP-ovog programa socijalne politike. Koje nove mjere taj program donosi?


MAJA SPORIŠ: Program socijalne politike prvenstveno je usmjeren ka poboljšanju materijalnog položaja socijalno ugroženih. Tu je glavna mjera povećanje zajamčene minimalne naknade, odnosno socijalne pomoći za 100%, te uvećanje doplatka za djecu za 50%. Također, naš prijedlog je da naknada plaće roditelju koji koristi rodiljni dopust za drugih šest mjeseci od rođenja djeteta bude 100% iznosa plaće. Predlažemo i mjere za poboljšanje položaja umirovljenika kroz reformu obiteljskih mirovina.


LIČKI PUT:  O čemu se konkretno radi?

 

MAJA SPORIŠ: Do sada je nakon smrti bračnog druga osoba koja nije ostvarila mirovinu nasljeđivala mirovinu umrlog bračnog druga u iznosu od 75%, a naš je prijedlog da naslijedi puni iznos. No, ukoliko je takva osoba ostvarila mirovinu, predlažemo da ostvari i dio mirovine umrloga supružnika u rasponu od 30 do 50%. To je još jedna mjera koja će mahom pomoći ženama jer su one najčešće te koje bi kao kućanice dočekale staru životnu dob bez mirovine.


LIČKI PUT: Demografska slika Like je vrlo loša. Što je potrebno učiniti da se ona popravi?
MAJA SPORIŠ: Lika geografski zauzima veliko područje koje je demografski opustošeno. Realitet Like su staračka domaćinstva u rasutim selima. Mladi i cijele obitelji nisu otišli iz hira. Većih ulaganja u razvoj gospodarstva nije bilo, kao ni većih infrastrukturnih projekata. Lika je, nažalost, i primjer nedovoljnog povlačenja sredstava iz EU fondova kojima bi se potaknuo gospodarski rast i razvoj. Poljoprivredni i turistički potencijal Like, nedovoljno su iskorišteni, a demografski rast uvijek je posljedica onog gospodarskog. Razvoj drvne proizvodnje, proizvodnja autohtonih poljoprivrednih kultura, poput krumpira koji  je uvjerljivo najkvalitetniji na tržištu, turistički razvoj nedovoljno poznatih i neafirmiranih lokaliteta, potencijal su ovoga kraja.


LIČKI PUT: Ličanka ste podrijetlom i dio svog života proveli ste u Lici!

 

MAJA SPORIŠ: Da, do kraja svog osnovnog školovanja živjela sam u Gospiću, provela sam ovdje djetinjstvo i one najvažnije, formativne godine. Moji roditelji su Gospićani i unatoč životu u Zagrebu, osjećam se Ličankom. Svaki svoj godišnji odmor provodim ovdje. Iako svatko voli idealizirati kraj iz kojega potječe, velikodušnost, poštenje, jednostavnost i prijateljstvo jesu osobine Ličanki i Ličana. To su vrijednosti na koje treba biti ponosan osobito u današnje vrijeme.

Be the first to comment on "JOŠ MALO O IZBORIMA !!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake