POČETAK TERENSKOG ISTRAŽIVANJA I ISKOPI ŽRTAVA DRUGOG SVJETSKOG RATA I PORAĆA

Napokon se počelo sa realizacijom ideje kojom su se bavili brojni domoljubni Gospićani, a ovdje se posebno isticao nedavno preminuli mr. Nikola Bićanić koji na žalost nije dočekao početak terenskih istraživanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka u Gospiću, na mjestu tadašnjeg stratišta , između Groblja sv. Marije Magdalene i stadiona Balinovac koju provodi Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata  i poslijeratnog razdoblja i temeljem prikupljenih vlastitih saznanja.

Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja istraživanjem i iskopima rukovodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Državno odvjetništvo RH.

Iskopi su u tijeku, a predviđeno je da će biti završeni do 29. listopada 2021.godine kako bi do blagdana Svih Svetih građani neometano mogli obilaziti groblje i odavati počast svojim pokojnima. Do tog datuma, za vrijeme trajanja iskapanja građani će groblju moći svakodnevno prilaziti na ulaz kod mrtvačnice.

Ovo je važan događaj u našoj povijesti i dug svim nedužnim žrtvama koje su izgubile svoje živote, a do dan danas nisu dobile dostojno mjesto na kojem bi se odala dužna počast, pa je iz gospićke gradske uprave upućena zamolba sugrađanima za strpljenje i razumijevanje u vrijeme trajanja iskopa.

Skoči do alatne trake