POVRATAK CRKVENIH MATIČNIH KNJIGA

   Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić je u Biskupijskom ordinarijatu  primio je u službeni posjet ministra Ministarstva uprave Republike Hrvatske dr. sc. Ivana Malenicu koji je Biskupu predao 125 crkvenih matičnih knjiga koje su oduzete u vremenu nakon Drugog svjetskog rata. Prvi dio knjiga, njih 157, vraćen je od Ministarstva uprave Republike Hrvatske Gospićko-senjskoj biskupiji 12. lipnja 2020.

Na susretu, uz biskupa Križića i ministra Malenicu, bili su državni tajnik Ministarstva uprave Sanjin Rukavina,  glasnogovornica u Ministarstvu Martina Andrijević i biskupijski kancelar Mišel Grgurić .

Temeljem Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske Vlada Republike Hrvatske  i Hrvatska biskupska konferencija sklopile su 2005. g. sporazum o predaji crkvenih matičnih knjiga Katoličkoj Crkvi koje su joj oduzete za vrijeme Drugog svjetskog rata. Budući da Gospićko-senjska biskupija obuhvaća dijelove Karlovačke i Zadarske županije i Ličko-senjsku županiju, vraćene knjige su iz Matičnih ureda s tih područja. Knjige koje se nalaze u Državnim arhivima još nisu vraćene Gospićko-senjskoj biskupiji.

   (Opširnije u tiskanom mediju Ličkog puta br. 124 koji će se izdati 11.03.2022.godine)

 

Skoči do alatne trake