PRIČA O VELEBITSKOJ DEGENIJI

Prije 112 godina mađarski biolog i zaljubljenik u prirodu Arpad Degen, tumarao je Velebitom i naišao na jednu biljku osebujna izgleda. Nije se mogao sjetiti da ju je igdje prije vidio, biljka je zeljastog porijekla a nalazi se uglavnom na velebitskim pješčanim točilima, gdje ima dosta vlage. No, kasnije je to utvrđeno, raste samo na Srednjem Velebitu i nigdje više, ne samo na Velebitu, nego na bilo kojoj planini. Ona svakako spada u endem, kojoj je bilo koja biljka po ljepoti  ravna.

Biljka je ubrzo dobila i ime po svom pronalazaču Degenija (Degen) a po planini na kojoj raste prezime joj zapade Velebitska. Biljka cvijeta svake godine ali u kratkom razdoblju u mjesecima travnju i svibnju. Svega ukupno dvadesetak dana. Danas Velebitska degenija zauzima visoko mjestu u Hrvata, po njoj se nazivaju mnoga kulturna i ina natjecanja, njezin logo nosi i njoj domicilna Ličko-senjska županija, njen otisak nalazi se i na novčanici-kovanici od 50 lipa…

Danas se degenija nalazi u botaničkom  parku na Zavižanu i na nekoliko mjesta Srednjeg Velebita. Biljka se može samo promatrati i naravno u tome uživati, ne smije se trgati i odnositi. Kako je njeno cvjetanje u godini kratkog vijeka, oni koji bi je htjeli potražiti i u drugom dijelu godine neće je naći, jer njeno zeljasto porijeklo po ničem neće odati da se upravo radi o toj biljci, Velebitskom endemu kojega ne možemo više nigdje naći.

Be the first to comment on "PRIČA O VELEBITSKOJ DEGENIJI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake