NIKOLA TESLA SE VRAĆA KUĆI !

Istražujemo i predlažemo zbog Vas i nas

 

                                    IMA LI NADE ?

 

Nedavno smo pisali o spomeniku Nikole Tesle koji je demoliran u ratnim danima, da bi poslije toga prema neslužbenim podacima bio obnovljen angažmanom sina autora spomenika i danas se nalazi na čuvanju umjesto na nekom mjestu koje će biti dostojno lika i djela ovog svjetskog znanstvenika. Očekivali smo od nekoga nadležnog tijela provjeru istinitosti našeg pisanja o mogućnosti plaćanja naknade za čuvanje spomenika, jer će se to opet platiti novcem gospićkih poreznih obveznika, te će neka druga djelatnost u tome slučaju ostati bez tih novaca. Ipak, nije bilo reakcije kao da je riječ o beznačajnim sredstvima. Vladajuća struktura iz prethodnog mandata je odredila prostor ispred KIC-a kao mjesto gdje će se vratiti spomenik Nikole Tesle, dok su na drugoj strani stizale informacije o namjeri za vraćanje spomenika na nekadašnje mjesto, a koje je danas poznato kao Trg Stjepana Radića. Na taj način opet bi se vratili u nepotrebne sporove, pa LIČKI PUT predlaže gradskim čelnicima razmatranje ideje o izgradnji Trga Nikole Tesle preko puta Veleučilišta “Nikola Tesla” čime bi se zaokružila jedna cjelina i uredio jedan trenutno zapušteni prostor u središtu Gospića.

Kako ne bi ostali samo na ideji povodom rođendana Nikole Tesle posjetili smo MC “Nikola Tesla” i razočarali se što nigdje u okviru ovog kompleksa ne možete kupiti nikakav suvenir, a ugostiteljski objekt u kojem ćete naručiti jelo ili se osvježiti pićem možete samo sanjati. Hoće li Muzej Lika učiniti nešto po ovom pitanju ostaje da vidimo u bliskoj budućnosti ?  

U obilasku centra primijetili smo sliku mjesta gdje  počivaju roditelji Nikole Tesle i znatiželjni smo se uputili u obližnje groblje Jasikovac .  Dolaskom u groblje doživjeli smo iznenađenje i pronašli obnovljene nadgrobne spomenike Prote Milutina Tesle i Đuke. Vjerovali smo da je riječ o aktivnosti ustanova koje upravljaju MC “Nikola Tesla”,ali realnost je bila drugačija.

Spomenici su obnovljeni zahvaljujući potpori Rade Šerbedžije i Duška Ljuštine, te još nekih donatora,a sve to je plod inicijative Srpske pravoslavne crkve i Gospićko-Smiljanske Parohije koju od 2015.godine vodi Paroh Dragan Mihajlović, kada je rodnu Bijeljinu zamijenio Gospićem.

 

Be the first to comment on "NIKOLA TESLA SE VRAĆA KUĆI !"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake