NIKOLA TESLA SE VRAĆA KUĆI (2)

Tekst o Nikoli Tesli izazvao veliki interes javnosti i kritičke osvrte

                        BURA OKO TESLE I SMILJANA

      Nedavno smo upozorili na čuvanje obnovljenog spomenika Nikole Tesle i mogućnost  da ovo čuvanje udari po džepu porezne obveznike ovog grada. Predložili smo rješenje o izgradnji Trga Nikole Tesle, kako ne bismo mijenjali već postojeća rješenja sa namjerom izbjegavanja novih sukoba, ali umjesto rasprave o kvaliteti prijedloga dobili smo raspravu sa nekim drugim ciljem. Naš novinar i suradnik Marijan Pavletić je svojim tekstom namjeravao izazvati odgovorne osobe da riješe pitanje suvenirnice u MC “Nikola Tesla”, a posebno nas smeta da se nigdje u okviru MC “Nikola Tesla” ne možete osvježiti piće ili naručiti bilo kakvo jelo ako slučajno ostanete gladni nakon višesatnog obilaska. Također je profesionalno pristupio ovom zadatku pa je nakon primjećivanja zapuštenog groblja pored MC “Nikola Tesla” otišao u Jasikovačko groblje sa namjerom obilaska vječnog počivališta roditelja Nikole Tesle. Ugodno se iznenadio kada je vidio obnovljene spomenike , te je provjerio i dobio informaciju kako su inicijativom Srpske Pravoslavne Crkve obnovljeni spomenici roditelja Nikole Tesle. Želio je zbog čitatelja saznati tko predstavlja Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Gospiću. Utvrdili smo da ovaj Gospić kojeg često nepotrebno optužuju za nacionalni ekstremizam ima Paroha, koji nam je nakon upoznavanja izjavio kako su oni samo inicirali i sudjelovali u ovim aktivnostima, jer su spomenici obnovljeni zahvaljujući Dušku Ljuštini i Radi Šerbedžiji, kao i brojnim drugim donatorima. U tekstu smo napomenuli naše razmišljanje kako smo ovo prepoznali kao djelo onih koji upravljaju grobljima na području Grada Gospića, a koji se financiraju od komunalne naknade i drugih davanja naših građana. Umjesto otvaranja rasprave i pritiska javnosti na društvenim stranicama javlja se Nikolina Krpan koja nepotrebno vrijeđa našeg novinara zamjerajući mu nepismenost i neškolovanost, te da je neprofesionalno odradio svoj posao jer nije otkrio da u MC “Nikola Tesla” postoji suvenirnica koju smo posjetili odmah nakon pisanja   “glasnogovornice” MC “Nikoal Tesla”.   

Razgovarali smo sa voditeljem Milanom Čorkom koji nam je vrlo ljubazno objasnio da se u suvenirnici nalaze isključivo lokalni proizvodi. Iz tih razloga se moramo ispričati čitateljima zbog pogrešne informacije o nedostatku suvenirnice jer smo naučili da se suvenirnica nalazi na ulazu ili izlazu ovakvog centra.

Na drugoj strani netko bi se trebao ispričati što u okviru centra nemate bilo kakav ugostiteljski objekt, ili da u neposrednoj blizini nemate nikakvih smještajnih kapaciteta. Još više bi se netko trebao ispričati zbog zapuštenog groblja u neposrednoj blizini koje je često u objektivu posjetitelja čime se šalje ružna slika u svijet, pa predlažemo organiziranje radne akcije uređenja okoliša umjesto nepotrebnog kritiziranja novinara. Zaposlenica Nikolina Krpan MC “Nikola Tesla” vjerojatno kao glasnogovornik ovog centra progovara i piše bez odobrenja ravnateljice i voditelja o prihodima SPC. Vjerujemo da  SPC ostvaruje prihod od ulaznica temeljem nekakvog ugovora jer se zemljište gdje je izgrađen MC nalazi u njihovom vlasništvu, a taj ugovor  je vjerojatno netko potpisao u ime Grada Gospića. Istražili smo ovo pitanje i kao dosljedni medij ćemo uskoro pripremiti tekst kako bi javnost bila upoznata o svim događajima.  Naposljetku, Marijan Pavletić radi volonterski ovaj posao na portalu koji nema nikakvih potpora iz gradskog proračuna kao neki prije izbora i ovi drugi poslije izbora. Želimo promijeniti sadašnje stanje, pa pozivamo sve građanstvo i čitatelje na pisanje o svim događajima, ali neka istovremeno ponude rješenja za poboljšanje stanja. Zašto se izbjegava govoriti kako se prigodom svakih izbora obećava uređenje prostora na stadionu Balinovac gdje se nalaze kosti ubijenih ljudi krajem drugog svjetskog rata? Mnogo je onih koji se ponose ocem domovine Dr. Antom Starčevićem, a do njegove spomen kuće nije izgrađena niti cesta, dok su ostali sadržaji velika nepoznanica i onda se čudimo zbog čega nema posjetitelja u većem broju.

 

 

Be the first to comment on "NIKOLA TESLA SE VRAĆA KUĆI (2)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake