ZAVRŠILA JESEN, ALI U LICI !

Rekordan broj izlagača i posjetitelja na ovogodišnjoj “Jeseni u Lici”

                                           19. JESEN U LICI

Pripremio: Mladen Kukina

    Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića organizirana je trodnevna manifestacija na gospićkom glavnom trgu Stjepana Radića na kojem je podignut šator zbog velikog broja posjetitelja i uzvanika.   

Poslije izvođenja Državne himne i uobičajenog blagoslova nazočnima se prvi obratio Gradonačelnik Gospića Karlo Starčevića koji je bio na visini zadatka i svojim govorom spomenuo ono što su mnogi prije njega govorili u pravom kontekstu kako već ovakva manifestacija nalaže. Na svečanost otvaranja predsjednik Sabora Gordan Jandroković je stigao u pratnji domaćina Darka Milinovića (Župana Ličko-senjskog) , te je kao glavni pokrovitelj otvorio ovogodišnju Jesen u Lici. Lika je hrvatska regija u kojoj tradicijska proizvodnja itekako prednjači, pa ovakve „Jeseni u Lici“ imaju pokriće. Nebrojeno puta u prošlosti pokazalo se da Lika nije samo lijepa, već i bogata, jer nikada u povijesti “Likota” nije bio bez „pršuta na tavanu“ ma kakav god se ovdje vodio rat. To je samo znak kako ovdje ljudi znaju ubrati plodove svoga rada,ali je    također istina kako su imali što proizvoditi  na svojoj bogatoj ličkoj zemlji. Upravo zato su  ovakve manifestacije poput “Jesen u Lici” korisne i doprinose povećanju proizvodnje i novim metodama poboljšaju proizvodnju do neslućenih visina. Značajno je na ovim prostorima poboljšati proizvodnju kako bi se ovdje bolje živjelo, jer se u brojnim svjetskim sredinama o riješilo, a nama je vrlo značajno pronaći zajednički pravac djelovanja.  Ovdje se osjeća novi dah i novi zamah i nema “krivih tonova” kojima smo svakodnevno svjedoci, a za kraj ovog priloga zabilježili smo izjavu čovjeka Gospića , koji je rekao slijedeće:

“Jesen u Lici postaje polako, ali sigurno tradicionalna izložba plodova zemlje,gdje će Gospić dati poseban pečat i nadam se da ćemo uskoro izvući pouke i početi realizirati recepturu naših predaka, te kapitalizirati što su već mnogi u svijetu učinili. Nadam se i vjerujem da uz potrošački dio možemo pokrenuti proizvodnju, što bi Liku učinilo prihvatljivom ne samo za domicilno stanovništvo, nego i za mnoge druge koji ovdje žele doživjeti starost.”

 

 

_____________________________________________________________________

         KRBAVA JE RASADNIK NAJBOLJE STOKE U LICI

 

   Dr. sc. Zdravko Barać u svojstvu ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije konstatirao je veliki napredak u odnosu na prethodne izložbe. 8. izložba ovaca pasmine “LIČKA PRAMENKA” i 2. izložba goveda pasmine “BUŠA” je oduševila posjetitelje i stručnu komisiju koja je obišla izložene primjerke, te donijela odgovarajuće odluke.  

Titula najboljeg izlagača ovogodišnje “19.Jeseni u Lici” što se tiče ovaca i goveda otišla je u Bunić kod Milana Kneževića koji se pohvalio svojom ljubavlju prema ovoj tradiciji, te istakao da trenutno ima 300 ovaca kojih bi bilo više kada bi mu se omogućila ispaša. Smatra da se od poljoprivrede može dobro živjeti uz dobru organizaciju,a OPG-ovi su dobar temelj za daljnji razvoj.  Što se tiče ličke buše opet je titula završila u Krbavi. Ovaj put,  Bariša Dejanović sa farme u blizini Udbine ima najboljeg bika ove pasmine i predstavlja primjer vrhunskog poljoprivrednika i stočara, koji izgleda kao rančer iz najboljih američkih filmova.

 

Be the first to comment on "ZAVRŠILA JESEN, ALI U LICI !"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake