TRIBINA O GOSPIĆKOM GENERALU KOJI JE OSVOJIO BIH

Povodom dvjestote obljetnice rođenja jednog od najistaknutijih osoba hrvatske vojne povijesti Josipa Filipovića, (1819 – 1889), Ogranak Matice hrvatske iz Gospića u suradnji s Hrvatsko – češkim društvom organizira Tribinu o njegovu porijeklu, školovanju, životu i vojnim uspjesima. Josip se rodio u Gospiću 1819. godine i otišao na školovanje u Beč. Tu se vrlo brzo istakao po svojim sposobnostima, postao barun i vrlo brzo napredovao u austrougarskoj vojsci u kojoj je došao do čina generala. Posebno je poznat kao austrijski general koji je okupirao Bosnu i Hercegovinu 1978. godine gdje je uspostavio vojnu upravu.
O zanimljivim detaljma iz njegovog života govoriti će povjesničar Boris Trnski i predsjednik Hrvatsko češkog društva Marijan Lipovac. Opširnu reportažu i intervju s Marijanom Lipovcem donijeti ćemo nakon tribine u jedinom pisanom časopisu Ličko-senjske županije Lički put. Milan Filipović, inače djelatnik HEP-a iz Gospića upoznati će sudionike Tribine i s ostalim poznatim Filipovićima ličkog porijekla iz 19. stoljeća.
Tribina će se održati 26. travnja u Gradskoj knjižnici Gospić s početkom u 18 sati, pa se ovim putem pozivaju građani koje zanimaju značajni Hrvati iz povijesti naših krajeva da uveličaju ovaj događaj.

Be the first to comment on "TRIBINA O GOSPIĆKOM GENERALU KOJI JE OSVOJIO BIH"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake