UDBINA – Prvi za Hrvarsku 2019.

Poštovani,

u nastavku dostavljamo vijest o otvorenju natjecanja u Udbini za najspremnijeg vojnika “Memorijal bojnik Davor Jović–Prvi za Hrvatsku 2019”, te obavijest za građanstvo.

S poštovanjem,

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Vijest: U Udbini otvorenje natjecanja za najspremnijeg vojnika

Otvorenje natjecanja za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku“ održano je u nedjelju, 5. svibnja 2019. u vojarni „Josip Jović“ u Udbini.

Sudionike natjecanja pozdravio je i poželio im dobrodošlicu zapovjednik natjecanja brigadir Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“.

Od 2012. godine, ovo je osmo natjecanje po redu, a nositelj natjecanja ove godine je Zapovjedništvo za obuku i doktrinu.

Kvalifikacijsko i glavno natjecanje održat će se 9. i 10. svibnja 2019., a aktivnosti i pripreme u sklopu natjecanja provode se od 3. do 11. svibnja 2019. na prostoru vojarne „Josip Jović“ i širem području općine Udbina.

Na natjecanju sudjeluju 82 natjecatelja iz postrojbi Hrvatske vojske, 20 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH, a s obzirom da je ovo je natjecanje od 2014. godine međunarodnog karaktera, na njemu sudjeluje i 44 pripadnika partnerskih i savezničkih vojski i NATO strateških zapovjedništava.

Među natjecateljima je i osam žena iz Hrvatske te dvije strane natjecateljice, pripadnice oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Tijekom proteklog vikenda svi natjecatelji stigli su u Udbinu, upoznati su s rasporedom aktivnosti i naoružanjem koje će koristiti u sljedećih nekoliko dana.

Strani sudionici svoj boravak u Hrvatskoj, zajedno s pripadnicima MUP-a, započeli su izletom u Zadar, a od ponedjeljka ih očekuju pripreme, potom kvalifikacijsko i glavno natjecanje na kojem će na stazi dugoj približno 40 km odmjeriti snage i pokazati svoju spremnost, znanje i vojničke vještine.

Obavijest za građanstvo: Natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović–Prvi za Hrvatsku 2019”

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2019.” održat će se 9. i 10. svibnja 2019. na području općine Udbina u Ličko-senjskoj županiji, a pripreme u sklopu natjecanja provode se od 3. do 11. svibnja 2019.

Prvi dan natjecanja, u četvrtak, 9. svibnja 2019. održava se kvalifikacijsko gađanje iz jurišne puške VHS-D2 i samokresa HS 9, a rezultati će odrediti redoslijed natjecatelja na startu glavnog natjecanja.
Drugi dan, u petak, 10. svibnja 2019. održava se glavno natjecanje. Natjecatelji moraju savladati stazu duljine 40 kilometara koja prolazi područjem vojarne „Josip Jović“ i Krbavskim poljem, a završava ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.

Na natjecanju sudjeluje 146 natjecatelja (pripadnici Hrvatske vojske i pripadnici MUP-a RH te pripadnici stranih oružanih snaga i NATO zapovjedništva), koji na sebi nose opremu i naoružanje ukupne težine 17 kilograma i pritom svladavaju dvanaest vojničkih zadaća (disciplina) raspoređenih po radnim točkama na stazi duljine 40 kilometara koja prolazi područjem vojarne „Josip Jović“ i Krbavskim poljem, a završava ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.

Također, u petak, 10. svibnja 2019. na Mjesnom trgu u Udbini održat će se mini natjecanje za djecu. Djeca iz Osnovne škole Udbina i vrtića Medo će uz suradnju i pomoć pripadnika Hrvatske vojske prolaziti mini stazu sa zaprekama i izvršavati postavljene zadaće, po uzoru na natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019.”

Također, na Mjesnom trgu u Udbini posjetitelji će moći vidjeti vojno-akrobatsku vježbu Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske.

U večernjim satima održat će se humanitarni koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.

Tijekom dana na Mjesnom trgu u Udbini za građane će biti izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a za posjetitelje je organizirana i podjela vojničkog graha.

Više informacija o programu natjecanja dostupno je na web stranici MORH-a, poveznica: www.morh.hr

 

S poštovanjem,

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Be the first to comment on "UDBINA – Prvi za Hrvarsku 2019."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake