Koncert visokog nivoa pripremio HKUD Široka Kula

Humor, ples, pjesma, igrokazi…

Tekst i Foto: Marijan Pavletić
Rijetkost je vidjeti prepunu dvoranu Pučkog otvorenog učilišta “Dr. Ante Starčević” u Gospiću ali HKUD Široka Kula nema traume od tog pojma. Dakle, na 6. godišnjem koncertu HKUD-a Široka Kula iz Široke Kule tražilo se više mjesta više.

Koncert je počeo Ličkim napjevima i Ličkom pjesmom na bas ito sa galerije dvorane gdje se predstavila muška pjevačka skupina na akustičan način kao i cijeli koncert. Atmosfera je u dvorani već bila zagarantirana. A odmah za tim krenuo je nastup “Kuljana” ali sa pjesmama, plesovima i nošnjama iz drugih regija Hrvatske. Zatim publiku iznenađuje dječja skupina sa zanimljivim napjevima i dječjim igrama.

Gosti večeri, mladi KUD Sv. Mihovil iz Nikšića kod Slunja nastupali su sa spletom pjesama, napjeva i kola iz svog kraja.

Nadalje su krenuli Lički kratki prikazi običaja, pjesme, napjevi, plesovi te humoristični igrokazi u izvođenu domaćina “Kuljana”. Kao što smo već spomenuli, akustično izvođenje cijelog koncerta ponukalo je publiku na apsolutnu tišinu, ali smijeh na humorističnim dijelovima nije se mogao suzdržati, humora je bilo i u pjesmi a naravno i u igrokazu i veliki broj dugog pljeskanja.

Humor igrokaza je pretežno predstavljen na način “skečeva” iz davnog vremena i na starom dijalektu iz Široke Kule što je još više u publici podiglo atmosferu. Također bilo je humora i na račun današnje svakodnevice.

Sami završetak koncerta je završio neočekivano! Po završetku koncerta dugi pljesak opozove domaćine “Kuljane” na povratak na scenu te klicanjem želje za još programa “Kuljani” nastavljaju svirati i pjevati Lički bećarac te silaze sa pozornice i kroz publiku izlaze u predvorje dvorane sa “svirkom” i pjesmom ličkog bećarca, a u predvorju hvataju se u Ličko kolo “kolanje” gdje se po izlasku publike stvara veliki zastoj jer je i publika pristupila u kolo zajedno sa “Kuljanima”.

Vrhunski zamišljeno, uvježbano i realizirano!

Primjetio se još jedan vrlo važan i pohvalan detalj! Na sceni HKUD-a Široka Kula sve je više mladih osoba. KUD je svojim ozbiljnim radom i velikim odricanjem voditelja a i članova dostigao za šest godina visok nivo u Hrvatskoj, te je svojim originalnim i kreatvnim nastupima oduševio gdje god je stigao pa i na najvećim smotrama folklora kao što je Državna smotra izvornog hrvatskog folklora 54. Vinkovačke jeseni u Vinkovcima. Iza sebe imaju i gostovanja u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” Hrvatske radiotelevizije!

U 2019. godini HKUD Široka Kula izbrojit će 35 javnih predstavljanja što je rekordan broj za jedno mlado društvo, a toliko nastupa pitanje je imaju li neka puno starija i poznatija društva u jednoj godini. Zalaganje mladog kadra HKUD-a Široka Kula “gledanjem unazad” postiglo je zaista velike rezultate za razliku od svojih vršnjaka koji više gledaju u budućnost i školovanjem i smjerom života najboljeg za sebe u korak s vremenom, ova mladost vraća stoljeća unazad kako bi što više skupili podataka o nekom davnom vremenu te ga realizirali na nastupima kako bi svi nezaboravno vidjeli život, hranu, nošnje, pjesme, plesove, šale i dijalekte naših predaka. A sav taj trud podrži ipak znatiženja publika i čestita svojim pljeskom!

Be the first to comment on "Koncert visokog nivoa pripremio HKUD Široka Kula"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake