UKLJUČIVANJE U TRŽIŠTE RADA UZ VISOKU POSLOVNU ŠKOLU “PAR” IZ RIJEKE

STRUČNI STUDIJI PRUŽAJU ZNANJA I VJEŠTINE ZA UKLJUČIVANJE NA TRŽIŠTE RADA

 

U medijima smo zadnjih dana često slušali o sveučilišnim i stručnim studijima. Prorektor Sveučilišta u Zagrebu govorio je zašto smatra da stručni studiji ne mogu biti izjednačeni sa sveučilišnima, dok je predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola odgovorio da stručni i sveučilišni studiji nisu identični, ali su jednako vrijedni.

 

 

Tim povodom odlučili smo o toj temi razgovarati s doc.dr.sc. Gordanom Nikolić, potpredsjednicom Vijeća veleučilišta i visokih škola, te ujedno i dekanicom Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke, iz čijih odgovora posebno ističemo njezino razmišljanje o sportašima:

„ Vrhunski sportaši su vrhunski studenti jer imaju disciplinu kako na terenu, tako i u učionici.“

 

LIČKI PUT: Slažete li se s izjavom kolege Damira Juge da stručne i sveučilišne studije uopće nije potrebno izjednačavati jer oni nisu identični, ali su jednako vrijedni ?

DOC.DR. SC. GORDANA NIKOLIĆ: Stručni i sveučilišni studiji na nivou preddiplomskih studija vezani su uz razinu 6 Europskog kvalifikacijskog okvira te identični ako pričamo o razinama. Zvanja koje studenti stječu su identična, možemo pričati samo o različitim kompetencijama. Nakon završenog preddiplomskog studija ekonomije, na primjer, na sveučilištu student postaje prvostupnik ekonomije (bacc. oec.) što je upravo ista titula koju po završetku preddiplomskog studija stječe student Visoke poslovne škole PAR.

Diplomski stručni studiji su na razini 7 Europskog kvalifikacijskog okvira što znači da ukoliko netko nakon stručnog studija želi krenuti u daljnju akademsku karijeru, može nastaviti svoju karijeru na poslijediplomskim sveučilišnim studijima. Upravo je Bolonjski proces pružio mogućnost tzv. vertikala u visokom obrazovanju koje pružaju veću širinu i mogućnosti pojedincima.

 

LIČKI PUT: Koja je osnovna razlika između sveučilišnih i stručnih studija?

DOC.DR.SC. GORDANA NIKOLIĆ: Na sveučilištima će vas osposobiti prvenstveno za poslove u znanosti i visokom obrazovanju te poslovnom svijetu i društvu općenito, stručni studij će vam pružiti primjerenu razinu znanja i vještina za obavljanje stručnih zanimanja i neposredno uključivanje na tržište rada. Vjerojatno ste čuli da se koristi termin dualni oblik studiranja. To znači da osim teorije studenti imaju i praksu u čemu sudjeluju istaknuti stručnjaci iz pojedinih sektora, a studenti imaju mogućnost obavljati praksu u renomiranim tvrtkama. Cilj stručne prakse je naučiti studente primjenjivati stečena znanja, steći radno iskustvo prije izlaska na tržište rada, obrazovati se kroz iskustvo iz poslovnog svijeta odnosno izravan rad, steći vještine i znanja koja su tražena u realnom sektoru za samostalno obavljanje poslova u tvrtkama te preuzimanje odgovornih funkcija.

 

LIČKI PUT: Čini mi se da vlada mišljenje da se sveučilišni studiji izvode na javnim sveučilištima, a stručni studiji na privatnim veleučilištima i visokim školama. Je li to uistinu tako?

DOC.DR.SC. GORDANA NIKOLIĆ: Visoko obrazovanje u Republici Hrvatskoj provodi se kroz binarni sustav obrazovanja odnosno dijeli se na sveučilišne i stručne studije. Sveučilišni studiji provode se isključivo na sveučilištima dok se stručni studiji izvode na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama. Treba skrenuti pozornost da i javna sveučilišta u Hrvatskoj uz sveučilišne izvode i poneke stručne studije. Kao što je istaknuo i kolega Jugo neke sastavnice sveučilišta znatno povećavaju upisne kvote na svojim stručnim studijima. Veleučilišta i visoke škole mogu biti javne ili privatne. Među 40-tak veleučilišta i visokih škola u Republici Hrvatskoj koji provode stručne studije razmjeran je broj privatnih i javnih. Dakle, stručni studiji nisu nešto što „pripada“ samo „privatnim fakultetima“ , razlika je jedino što privatna visoka učilišta se ne financiraju iz proračuna već isključivo vlastitim sredstvima.

 

LIČKI PUT: Kakve su povratne informacije koje Vi dobivate od svojih studenata odnosno alumnija koji su završili Visoku poslovnu školu PAR? Naime, PAR je još uvijek jedina privatna visokoobrazovna institucija u Primorsko-goranskoj županiji.

DOC.DR.SC: GORDANA NIKOLIĆ: Brojke govore da je zapošljivosti naših studenata nakon završenog studija oko 85%. Prednost studiranja kod nas je rad u manjim grupama te aktivna interakcija studenata i profesora. Mentorski pristup profesora i osoblja prema studentima je nešto što se pokazalo dobrim te na što smo iznimno ponosni. Osim maturanata koji se odlučuju za nastavak obrazovanja kod nas, imamo i studente aktivne sportaše. Sportaši su prepoznali potrebu za obrazovanjem kako bi im bilo omogućeno lakše zaposlenje ili pokretanje vlastitog poslovanja nakon sportske karijere, a mi se organizacijom prilagođavamo njihovim sportskim obvezama i čestim putovanjima. Nerijetko se za PAR odlučuju i ljudi srednjih godina koji do sada nisu imali mogućnosti studirati, a budući da se kod nas osim redovnog odvija i izvanredni studij, lakše je uskladiti studiranje na PAR-u s poslovnim obavezama. Mi smo uistinu vodeći centar obrazovanja u regiji koji spaja ljude sa znanjem pružajući nezaboravno iskustvo pozitivne promjene.

 

LIČKI PUT:  Nedavno ste potpisali ugovore o poslovnoj suradnji s HNK Orijent i HNK Rijeka. O čemu je riječ ?

DOC.DR.SC. GORDANA NIKOLIĆ: Tako je! Visoka poslovna škola PAR postala je njihov obrazovni PARtner, odnosno riječ je o potpisivanju ugovora o suradnji s kojim se sportašima – studentima omogućuje kroz studijske programe i stručna usavršavanja steći znanja i vještine za uspješno snalaženje u poslovnom svijetu, najčešće nakon završene sportske karijere.

Naime, PAR u sklopu studija Poslovno upravljanje nudi program „Sportska akademija“ koji je prilagođen sportašima i sportskim djelatnicima. To znači da je pohađanje nastave, polaganje ispita i rješavanje studentskih obveza prilagođeno slobodnom vremenu sportaša. PAR je začetnik dualne karijere sportaša u Republici Hrvatskoj još od 2008. godine. Za studij na PAR-u odlučili su se brojni vrhunski sportaši: vaterpolisti Samir Barać, Anđelo Šetka, Sandro Sukno i Ivan Krapić, atletičarka i olimpijka Sara Kolak, zamjenik sportskog direktora NK Rijeka Ivan Mance, teniska sutkinja Anja Vreg, nogometaši Luka Marić, Ivan Vargić i Diego Živulić, skijašice Ana Jelušić i Matea Ferk te odbojkašice Bernarda Brčić i Ivana Kalebić.

Vrhunski sportaši su vrhunski studenti jer imaju disciplinu kako na terenu tako i u učionici.

Be the first to comment on "UKLJUČIVANJE U TRŽIŠTE RADA UZ VISOKU POSLOVNU ŠKOLU “PAR” IZ RIJEKE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake