SJEĆANJE NA VELEBITSKI USTANAK

O povijesnim okolnostima i značaju tog događaja u stvaranju moderne hrvatske države govorio je gradonačelnik Karlo Starčević te je podsjetio na teško razdoblje odmazde i maltretiranja lokalnog hrvatskog pučanstva u Brušanima i Lici nakon izvedenog napada na tadašnju žandarmeriju što je dovelo do ciljanog protjerivanja i raseljavanja hrvatskog naroda s tih područja. To raseljavanje traje do današnjeg dana upozorio je Starčević te je pozvao sve, prije svega Vladu Republike Hrvatske, da ulože dodatne napore kako bi se zaustavilo raseljavanje i nestanak naroda s rubnih dijelova Hrvatske jer država bez naroda nema budućnosti, poručio je Starčević.

Uz gradonačelnika Starčevića nazočne je pozdravio župan Ličko-senjski Ernest Petry i savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Marko Ratković, dok je u ime Dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke govorio predsjednik udruge Mile Biondić.

Obilježavanje godišnjice završilo je održavanjem znanstvenog skupa Emancipacijski potencijal Velebitskog ustanka 1932. godine u susret 90. obljetnice Velebitskog ustanka koji se održao u župnom uredu u Brušanima na kojemu su sudjelovali prof.dr.sc. Ante Bežen, dr.sc. Ivan Brlić i dr.sc. Stipe Kutleša.

Be the first to comment on "SJEĆANJE NA VELEBITSKI USTANAK"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake