TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA OTOČCA SUDJELOVALA NA FESTIVALU DE LOIRE U FRANCUSKOJ

U gradu Orleansu u Francuskoj se krajem rujna održavao Festival de Loire na kojem je  sudjelovalo oko 800 sudionika iz 6 zemalja – Francuske, Italije, Poljske, Nizozemske, Španjolske i Hrvatske. Kao jedini predstavnici Hrvatske, Turistička zajednica Grada Otočca nastupila je u suradnji s Udrugom Palagruza Komiža koja već nekoliko godina sudjeluje na sličnim festivalima, a protekle dvije godine sudjelovala je i na manifestaciji Eko Etno Gacka u Otočcu, izvijestila nas je direktorica Turističke zajednice Grada Otočca Viktorija Rogić.

Tako je na ovom jedanaestom izdanju najvećeg europskog okupljanja riječnih pomoraca predstavljena hrvatska pomorska baština, ali i Otočac i Gacka kao atraktivna turistička destinacija.

“Udruga Palagruza provodi projekt Gundulom i tećom po svijetu u sklopu kojeg su gostovali i u Otočcu. Vozeći gundulu po Gackoj oduševili su se čistoćom rijeke Gacke. S obzirom na to da drže radionice za djecu i odrasle o izradi Komiške gundule, posebno im se svidjela priča o Gackoj plavi i načinu izrade iste zbog čega su nas pozvali na zajedničko gostovanje u Orleans na Festival de Loire“ doznajemo od direktorice Rogić.

Hrvatski izložbeni prostor bio je ukrašen fotografijama Otočca, Gacke i gundula na Gackoj koje su svih dana festivala posjetitelji mogli razgledati, kao i fotografije s dosadašnjih radionica i sudjelovanja na festivalima udruge Palagruza te njihove gundule.

Za potrebe sajma na francuski jezik preveden je i tekst o Gackoj plavi i načinu izrade iste koji je bio popraćen fotografijama s radionice izrade Gacke plavi.

Predstavnicima iz Hrvatske na štandu su se pridružile Lena i Tea, djelatnice Hrvatske turističke zajednice u Parizu s kojima su razmjenjeni kontakti i dogovorene buduće suradnje.

U sklopu festivala bio je organiziran i “La journée du patrimoine maritime et fluvial Croate” (Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine) tijekom kojeg je direktorica Rogić odjenula narodnu nošnju i svirala samicu kako bi posjetiteljima dodatno dočarala ličke običaje, a predstavljena je i bogata gastronomska ponuda.

“Od petka do nedjelje posjetiteljima smo dijelili kobasice i slaninu mesnice Jadri Trade, sir Runolist i Gacki sir sirane Tomaić, pekmez od šljiva i ličku šljivovicu OPG-a Bogdanić Helena koje smo servirali na drvenim daskama (Woodart-a Pupilj), 3 vrste meda OPG-a Bronzi Bee te Velebitsku travaricu i medicu. Većina ovih proizvoda nosi Lika Quality oznaku.

 Udruga Palagruza pripremala je srdelice na žaru, brudet od srdela, brudet od sušene tabinje, Komišku pogaču sa slanim srdelama, janjetinu s graškom, bruskete s inćunima i kaparama, marinirane inćune, suhe smokve, nekoliko vrsta crnog i bijelog vina te razne likere”, doznajemo od Rogić.

Svakog jutra festival su posjećivale škole i vrtići, kaže Rogić, te dodaje da su članovi udruge Palagruza svaki dan s djecom provodili radionice izrade Komiške gundule i Kalanke.

U nedjelju, posljednjeg dana festivala, održana je parada brodova na kojoj je sudjelovalo oko 700 brodova, a među njima i Komižani s Komiškim gundulama.

Tijekom četiri dana trajanja festival je posjetilo preko 700.000 posjetitelja, a zabilježen je izuzetan interes široke publike za aktivnosti koje su pripremili na hrvatskom štandu.

“Dojmovi su odlični, jako je puno ljudi posjetilo naš štand. Većina ih zna za Hrvatsku i većina ih je bila na Plitvicama ili u Dubrovniku ili im je želja otići tamo. Posjetitelji su imali razna pitanja te su gledajući fotografije pitali za pastrvu, koliko koštaju ribolovne dozvole, da li se plav dosita radi iz jednog debla i sl. Od hrane su im se najviše svidjeli šljivovica i sir. Osim pitanja, svi posjetitelji su rekli kako znaju da su Hrvati jako prijateljski i gostoljubiv narod te da je Hrvatska prekrasna zemlja izuzetno bogata prirodnim ljepotama. Bilo je također i nekolicina Hrvata, Srba i Slovenaca koji žive u Orleansu ili okolnim mjestima te su svaki dan dolazili na štand kako bi se družili sa svima nama jer im je bilo iznimno drago vidjeti Hrvatsku zastavu i čuti poznat jezik”, rekla je Viktorija Rogić.

Skoči do alatne trake