Grijanje na biomasu dobiva OŠ Dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku

U sklopu projekta Energetska obnova zgrade Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana potpisan je Ugovor između Izvoditelja radova TERMORAD d.o.o. i Grada Gospića čime započinje provedba treće mjere energetske učinkovitosti odnosno započinje ugradnja kotla na biomasu sa svim pripadajućim radovima u vrijednosti 1 milijun i 300 tisuća kuna. Ovim će se postupkom smanjiti negativni učinci na okoliš, a sve u svrhu ostvarenja doprinosa smanjenju potrošnje energije u zgradama javnog sektora što se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt Energetske obnove zgrade Osnovne škole Dr. Franje Tuđmana vrijedan je 5 milijuna i 200 tisuća kuna i u tijeku su radovi kojima će se kroz četiri mjere ( povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru i stropa prema tavanu, zamjena kotla na biomasu i zamjena rasvjetnih tijela) smanjiti potrošnja energije u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđana.

Potpisnik Ugovora ispred Grada Gospića zamjenik gradonačelnika Ivica Tomljenović kazao je kako vrlo je važno smanjiti potrošnju energenta te kako u tom smislu zaostajemo za ostatkom Europe koja je visok udio sufinanciranja u ovakvim projektima nudila još davne 2013./2014. godine. Ipak, Grad Gospić planira naredne godine obnoviti i zgradu u Budačkoj ulici kako bi se smanjila potrošnja energenata.
U ime tvrtke TERMORAD d.o.o, koja je ovaj posao dobila na putem natječaja javne nabave, Ugovor je potpisao prokurist Ivan Udženija.

Energetska obnova zgrade Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana
na adresi Riječka 2, Lički Osik

Naručitelj: Grad Gospić, Budačka 55, 53000 Gospić
Izvoditelj radova: TERMORAD d.o.o. Prisavlje 12, 10000 Zagreb
Ugovorena vrijednost radova: 1.047.120,31kn bez PDV-a, odnosno 1.308.900,39kn sa PDV-om
Ukupna vrijednost projekta: 5.182.604,63 kn s PDV-om
Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava: 2.122.559,13 kn

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020., natječaja ”Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

CILJ I OPIS PROJEKTA
Cilj projekta je smanjiti negativne učinke na okoliš kroz provedbu 4 mjere energetske učinkovitosti na zgradi OŠ Dr. Franje Tuđmana na adresi Riječka 2, Lički Osik u svrhu ostvarenja doprinosa smanjenju potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Mjere energetske učinkovitosti su koje će se provesti na zgradi osnovne škole su:
(1) povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice,
(2) povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru i stropa prema tavanu,
(3) zamjena kotla na biomasu i
(4) zamjena rasvjetnih tijela.

Odabirom Izvoditelja radova TERMORAD d.o.o., započet će se sa provedbom treće mjere energetske učinkovitosti, odnosno sa ugradnjom kotla na biomasu sa svim pripadajućim radovima. Ostale mjere energetske učinkovitosti su trenutno u tijeku, a za njihovu izvedbu je odabrana tvrtka JUKIĆ-DAM d.o.o.

Provedbom navedenih mjera očekuje se smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 791.605,92 kWh i smanjenje CO2 za 190 t/god te se uvodi korištenje OIE u predmetnoj zgradi.

Ugovor potpisuju u ime Grada Gospića gradonačelnik Karlo Starčević, a u ime Izvoditelja radova TERMORAD d.o.o. direktor Mato Udženija.

Be the first to comment on "Grijanje na biomasu dobiva OŠ Dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake