BISKUP KRIŽIĆ SE OBRATIO VJERNICIMA SVOJE BISKUPIJE

Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić smatra:

 

                             LIKA JE KRALJEŽNICA HRVATSKE

Piše i snima: Mladen Kukina

           Pomalo neočekivano mons. Zdenko Križić je stigao u Karlobag. Povod je bio pastoralni posjet župe Karlobag kojom već dugo godina upravljaju kapucini. Nije krio zadovoljstvo, a trudio se svojom pažnjom stići do svakog čovjeka bez obzira na odnos prema vjeri. Kod njega smo prepoznali oduševljenje ovim područjem, koje se dugo nalazilo na povijesnoj vjetrometini. Ali izdržali su, pa i danas bura jednako udara, a narod je otporan i bori se sa svim nedaćama i problemima, te ostaje ovdje. Mnogo je onih koji nisu izdržali, pa su napustili ovaj prelijepi krajolik. U posljednje vrijeme općinsko čelništvo predvođeno načelnikom Ivanom Tomljenovićem i njegovim zamjenikom Borisom Smojverom, koji je dijete Karlobaga prohodalo uz karlobašku buru i prva slova naučio u domicilnoj školi. Njegov načelnik se odgajao na planinskoj vjetrometini,i zato predstavljaju odličan tandem koji već drugi mandat dobivaju veliku podršku na svim izborima. S obzirom da ovaj tekst nije posvećen politici nego vjeri,  potrudili smo se da nam nakon prijema kod načelnika Ivana Tomljenovića biskup Križić posveti pozornost zbog čitatelja Ličkog puta, i koji nestrpljivo očekuju obraćanje biskupa putem stranica ovog medija. Vodili smo vrlo zanimljiv razgovor koji treba znati čitati, jer svaku riječ biskupa Križića treba znati pročitati.

LIČKI PUT:  Naslijedili ste biskupa Milu Bogovića, koji je bio utemeljitelj ove biskupije. Možete li to opisati za naše čitatelje ?

ZDENKO KRIŽIĆ:   Mogu govoriti kako je bilo na početku, a kako je sada! Bez sumnje, ušao sam u nešto posve novo, meni nepoznato! Nisam poznavao Biskupiju i njen teritorij,a također ni svećenike. Nije mi bila poznata služba koju sam prihvatio i primio,a bio sam redovnik 49 godina. S obzirom da sam se prihvatio nečeg sasvim novog, jasno je da sam imao velikih teškoća. One su bile moj problem! Uz učenje što trebam raditi kao biskup, upoznavao sam svećenike i župe na području biskupije, a sve to nije bilo nimalo lako i jednostavno.

LIČKI PUT: Lika je značajan u okvirima naše domovine! U povijesti joj nije bilo nimalo jednostavno! Ima jedna anegdota poslije oslobođenja od Turaka, pa je 1689.godine pop Marko Mesić došao sa deset konjanika po snijegu od jednog metra u Perušić. Dočekalo ga je stotinjak mještana, kojima je rekao: „ Narode, došlo je kršćanstvo, i nema više muslimana !“ Okrenuo je konja i otišao, s obzirom da nije bilo lako taj narod vratiti na domicilnu vjeru. Ipak se uspjelo,a veliki značaj u svemu ovome pripada samostanu u Karlobagu. Kapucini su odavde kao misionari preko stotinu godina pješačili ili na konjima odlazili u Liku pokrštavati narod i vraćali ga na domicilnu vjeru. Bila su to olovna vremena , a danas je nešto drugačije. Ipak i danas, Lika povezuje sjever i jug domovine !

ZDENKO KRIŽIĆ: S pravom se kaže: „Lika je kralježnica Hrvatske!“  Koliko je do Dubrovnika, toliko je do Vukovara, pa se onda može govoriti da se ovdje nalazi srce Hrvatske. Uz sve to, ovdje je posebna ljepota Domovine. Znam puno ljudi koji nisu iz Like, a zaljubili su se u Liku. Ovdje je opisana posebna povijest našeg naroda. Stradavalo se više puta u povijesti. Najprije su ovdje bili Turci,a treba se sjetiti situacije nakon drugog svjetskog rata i stradavanja ljudi, o čemu su pričali mnogi ljudi. Sjetimo se stradanja iz Domovinskog rata, jer je dovoljno svrnuti pogled na grobove, spomenike ubijenih, a osobito tamo gdje počivaju nedužni civili.    Lika je zapravo križ Hrvatske! U tome smislu nosi posebne zasluge i zahtijeva posebnu ljubav. Ovdje sam došao sa puno ljubavi, i osjećam da sam primljen na isti način.  Svojim svjedočenjem kao Biskup, i svojim molitvama shvaćajući kao svoju dužnost Liku uvijek iznova, ne vraćam , nego donosim Bogu, jer vjera nije nešto što se čuva, nego nešto što se dinamično živi. Vjera je uvijek jedno novo traženje Boga ! Iz tih razloga, Lika je u ovom vremenu, na poseban način ona koja u vjeri želi pronaći Boga na posebniji način i meditirajući svoju povijest, bolje razumije svoju sadašnjost.

          (Cjelovit razgovor pročitajte u pisanom mediju Ličkog puta br. 29)

Be the first to comment on "BISKUP KRIŽIĆ SE OBRATIO VJERNICIMA SVOJE BISKUPIJE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Skoči do alatne trake